preskoči na sadržaj

Gimnazija Matija Mesić

Login
Upisi

Dragi osmaši, na linku u prilogu možete pogledati sve što vas zanima o nama i uvjeriti se da je naša gimnazija pravi izbor za vas.

Dobro nam došli!

https://www.srednja.hr/skole/gimnazija-matija-mesic-slavonski-brod/

E dnevnik

Zaštita privatnosti
Priloženi dokumenti:
Politika zastite privatnosti.pdf

Otrovno pero

Pročitajte naš školski list u digitalnom obliku!

http://www.otrovnopero.com.hr/

S Facebooka
Tražilica
Škola pod povećalom
Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 10. 2012.

Ukupno: 691733
MATURANTI

Brošura „Državnom maturom“ do fakulteta - vodič za učenike završnih razreda četverogodišnje srednje škole!

 

O školi

    

Gimnazija "MATIJA MESIĆ" srednja je škola s bogatom i dugogodišnjom tradicijom. Osnovana 21. veljače 1918. godine nadživjela je brojne državne tvorevine: Austro-Ugarsku, Državu SHS, Kraljevstvo SHS, NDH, Socijalističku Jugoslaviju da bi 90-ih godina 20. stoljeća uplovila u suverenu i samostalnu Hrvatsku i nakon desetljeća i pol prekida ponovno bila okrunjena gimnazijskim imenom i programima.
 

Škola spada u veće gimnazije u Republici Hrvatskoj obrazujući i odgajajući mladež kroz programe opće, jezične i prirodoslovno-matematičke gimnazije. Svake godine upisuje se 9 novih razrednih odjela od ponajboljih učenika osnovnih škola Slavonskog Broda i okolice.

            Program školovanja je četverogodišnji, a strani jezici koji se u redovnom programu uče kao 1. ili 2. strani jezik su Engleski i Njemački, te u 1. i 2. razredu svih programa Latinski jezik. Osim navedenih stranih jezika, kroz izborne programe u 2., 3. i 4. razredu opće gimnazije učenici mogu učiti Grčki i Francuski jezik, ali  i proširivati znanje kroz izborne sadržaje brojnim drugim predmetima.

            Dodatna nastava namijenjena je darovitim učenicima i posebno zainteresiranim za natjecanja, dok je fakultativna nastava Njemačkog jezika za njemačku jezičnu diplomu pogodan program za one koji su talentirani u stranim jezicima i kane ih studirati, budući nakon polaganja ispita Njemačkog jezika za njemačku jezičnu diplomu (DSD) imaju pravo izravnog upisa na germanistiku, uz uvjet položene državne mature.

            Učionice u školi su specijalizirane, kao i kabineti, i namijenjene specifičnim predmetima ili područjima (društveno, jezično, humanističko, umjetničko, prirodoslovno-matematičko).

            U sklopu škole nalazi se moderna i opremljena školska sportska dvorana namijenjena za izvođenje nastave TZK-a. Dvorana nije prazna ni u večernjim satima, nakon završetka nastave, kada se izvodi zanimljiva dodatna nastava TZK-a, a škola je prepoznatljiva i po malonogometnom turniru učenika koji se organizira od početka studenog do kraja veljače, a završava finalnom utakmicom povodom Dana škole i spektakularnom utakmicom maturanti-profesori.

            Naši učenici nisu "zarobljeni" samo u školi, budući da surađujemo s brojnim institucijama u županiji, ali i Hrvatskoj: Gradska knjižnica, Hrvatski institut za povijest, Muzej brodskog Posavlja, Državni arhiv, Galerija umjetnina, Turistička zajednica pa čak i Hrvatski sabor u Zagrebu, kao i mnoge druge.

            Škola realizira i različite preventivne programe, promiče afirmaciju pozitivnih vrijednosti, provodi realizaciju zdravstvenog i građanskog odgoja i obrazovanja; provodi različite istraživačke projekte i realizira brojne izvannastavne aktivnosti, a uključena je i u Pilot projekt e-Škole čija je svrha digitalizacija i osuvremenjivanje nastavnog procesa u cilju poboljšanja odgojno-obrazovnog rada.

            Učenici aktivno sudjeluju u kreiranju školskog života putem satova razrednika i svojih predstavnika u radu Vijeća učenika.

            Zahvaljući radu u redovnoj i izbornoj nastavi, ali i kroz različite projekte u školi se često postavljaju tematske izložbe otvorene za javnost, predavanja, prezentacije i predstavljanja.

            Vjerske blagdane također obilježavamo prigodnim programima i radionicama, kroz npr. humanitarne aktivnosti ili izradu prigodnih čestitki.

            Posebno su svečane priredbe i programi u povodu Dana škole, Božična priredba ili ona svečana pri dodjeli svjedodžbi učenicima završnih razreda; kao i završna priredba maturanata.

            Učenici Gimnazije "MATIJA MESIĆ" skloni su izvanučioničkoj nastavi, odnosno ekskurzijama. Osim onih lokalnih terenskih izlazaka prakticira se odlazak na Interliber-sajam knjige u Zagrebu, posjet Hrvatskom saboru i vjerskim zajednicama u Zagrebu, posjet botaničkom i zoološkom vrtu u Zagrebu, posjet Vukovaru, Sarajevu. Prvi razredi tradicionalno odlaze u Veneciju, Veronu i zabavni park Gardaland; drugi razredi u Beč, Prag, Budimpeštu ili Bratislavu, dok treći razredi ponavljaju dio puta iz prvog razreda odlaskom put Španjolske na maturalac.

            Svoj kreativni duh učenici zadovoljavaju kroz brojne izvannastavne aktivnosti: dramsku skipinu "Anonimus", školski mješoviti pjevački zbor, školski instrumentalni sastav, tamburaški orkestar, recitatore, likovnu skupinu, poetsku radionicu "Lotus" zahvaljujući kojoj škola izdaje zbirku pjesama učenika i profesora iz edicije "I to smo mi", novinarsku skupinu koja je zadužena za izdavanje školskog lista "Otrovno pero", mlade astronome, fizičare eksperimentatore, GLOBE skupina, Mladež crvenog križa, Volonterski klub učenika "Carpe diem" i "Viojlice"-posebnost škole, budući je pjevačka skupina koja njeguje tradicijsku glazbu i običaje, djeluje pri školi a vode ju sami učenici i potpuno je u njihovoj nadležnosti. Izdali su i svoj prvi nosač zvuka pod nazivom "Dođi diko".

            Gotovo da i nema školskog predmeta iz kojeg se naši učenici ne prijavljuju na natjecanja, a svake godine njih dvadesetak odlazi na državna natjecanja gdje redovito osvajaju medalje, priznanja i visoka mjesta na rang ljestvicama konačnog poretka. Rezultat je to truda i rada naših učenika, ali i njihovih profesora-mentora. Neki od učenika odlaze i na dva-tri državna natjecanja, a bilo je i onih sa 6 državnih natjecanja u samo jednoj školskoj godini. Možemo se pohvaliti i učenicima koji su sudjelovali na međunarodnim olimpijadama u znanju, iz matematike, geografije, informatike i fizike. Po prvi puta neki od naših učenika natječu se i na vrlo značajnim sportskim natjecanjima: Europskim olimpijskim igrama. Ovakvi učenici ponos su naše škole, ali i Hrvatske.

            Naša Gimnazija uistinu priprema učenike za život. Ona nikome od njih nije kraj, nego prolazna stanica na putu prema fakultetu i uspjehu u životu nakon toga. Svjedoči tomu i svakogodišnje priznanje Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu našoj školi kao doprinos obrazovanju mladih generacija koje vrlo uspješno studiraju i završavaju ovaj fakultet.

            Uspjesi na državnoj maturi, koja je kruna srednjoškolskog obrazovanja, također su iznad državnog prosjeka, a 98% naših maturanata s vrlo dobrim rezultatima polaže državnu maturu i upisuje fakultete.

            Iako se polako približavamo prvom stoljeću postojanja, unatoč svim promjenama sustava, naziva, programa, kadrova i učenika ostajemo dosljedni, dostojanstveni i uspješni!

preskoči na navigaciju