preskoči na sadržaj

Gimnazija Matija Mesić

Login
Upisi

Dragi osmaši, na linku u prilogu možete pogledati sve što vas zanima o nama i uvjeriti se da je naša gimnazija pravi izbor za vas.

Dobro nam došli!

https://www.srednja.hr/skole/gimnazija-matija-mesic-slavonski-brod/

E dnevnik

Zaštita privatnosti
Priloženi dokumenti:
Politika zastite privatnosti.pdf

Otrovno pero

Pročitajte naš školski list u digitalnom obliku!

http://www.otrovnopero.com.hr/

S Facebooka
Tražilica
Škola pod povećalom
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 10. 2012.

Ukupno: 699692
MATURANTI

Brošura „Državnom maturom“ do fakulteta - vodič za učenike završnih razreda četverogodišnje srednje škole!

 

Biosigurnost i biozaštita
8. Biosigurnost - međunarodne organizacije
Jasna Okopni / datum: 7. 6. 2022. 16:24

Ove godine na izbornoj nastavi iz biologije sudjelujemo u projektu „Biosigurnost i biozaštita“. Posljednja  tema koju smo ove godine obradili naziva se „Biosigurnost- međunarodne organizacije“ te se temelji na upoznavanju organizacija kojima je glavni cilj biosigurnost u cijelome svijetu.


[OPŠIRNIJE]7. Jedno zdravlje
Jasna Okopni / datum: 1. 6. 2022. 09:05

Na izbornoj nastavi iz biologije ove godine sudjelujemo u projektu “Biosigurnost I Biozaštita”.Na satu prolazimo kroz razne teme ovog područja a od kojih je jedna “Jedno zdravlje”. Ovu temu smo obradili  tako što smo napravili plakate IiVennov dijagram.


[OPŠIRNIJE]6. Velike svjetske pandemije
Jasna Okopni / datum: 12. 5. 2022. 14:03

Na izbornoj nastavi iz biologije ove godine sudjelujemo u projektu „Biosigurnost i Biozaštita“. Na satima prolazimo razne teme iz ovog područja od kojih je jedna „Velike svjetske pandemije“. U ovoj temi pomoću plakata i umne mape opisali smo velike svjetske pandemije te njihov utjecaj na čovječanstvo.


[OPŠIRNIJE]5. Koronavirusi u 21. stoljeću
Jasna Okopni / datum: 18. 3. 2022. 15:33

5. Koronavirusi u 21. stoljeću

Jedna od tema koju smo obrađivali u sklopu projekta Biosigurnost i biozaštita bila je o virusu Covid-19.

Prije svega, što je Covid-19? Covid-19 jest virusna respiratorna bolest uzrokovana novim koronavirusom SARS-COV-2. Virus se širi bliskim kontaktom, najčešće kapljičnim putem. Uobičajeni simptomi uključuju groznicu, kašljanje, kratkoća daha, umor te gubitak osjeta okusa i mirisa. Manje češći simptomi su bol u mišićima, osip ili promjena boje kože i suho grlo. Mnogi slučajevi pokazuju samo blage simptome, ali neki napreduju do upale pluća i otkazivanja organa. Neke od mjera opreza koje se poduzimaju kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti su: nošenje zaštitne maske, često pranje ruku, održavanje sigurnosnog razmaka, cijepljenje. Bolest se pojavila u Kini u gradu Wuhanu 2019. godine. Uskoro se proširila po cijelom svijetu. WHO je 11. ožujka proglasio globalnu pandemiju koronavirusa. U posljednje dvije godine zaraženo virusom je bilo oko 400 milijuna ljudi, a preminulo ih je oko 5 milijuna. Zemlja sa najviše zaraženih i preminulih u svijetu je SAD. U Hrvatskoj, ukupan broj potvrđenih slučajeva je oko 800 tisuća, a broj preminulih je 13 tisuća. Virus je utjecao na brojne društveno-ekonomske pokazatelje poput zaposlenosti i plaća, turizma, trgovine, uslužnih djelatnosti, itd.

Mi smo obradili ovu temu izrađujući tablice u kojima smo uspoređivali različite vrste koronavirusa. Usporedili smo SARS, MERS i SARS-COV-2. Također smo i izradili grafove koji prikazuju broj oboljelih i umrlih u svijetu te u Hrvatskoj.

                                                                                            Dorja Pečuvčić, 2.d


[OPŠIRNIJE]4. Emergentne bolesti
Jasna Okopni / datum: 10. 2. 2022. 14:22

Na izbornoj nastavi biologije uspješno smo odradile još jednu temu u sklopu projekta „Biosigurnost i biozaštita“. Naša četvrta tema, pod naslovom „Emergentne bolesti“, obuhvaćala je sadržaje vezane pojavu zaraznih bolesti i prostor koji zahvaćaju.


[OPŠIRNIJE]Izborna nastava mikrobiologije u našoj školi i treća teme: Vogralicov lanac
Jasna Okopni / datum: 24. 1. 2022. 18:14

Na izbornoj nastavi mikrobiologije bavimo se različitim temama iz područja biosigurnosti i biozaštite. Sve nastavne sadržaje obrađujemo na različite načine pomoću plakata, projekata, kvizova… „Vogralicov lanac“ bila je naša treća tema o kojoj možete pročitati više u nastavku teksta.


[OPŠIRNIJE]2. Zarazne bolesti i njihovi uzročnici
Jasna Okopni / datum: 16. 12. 2021. 18:01

Nastavni sadržaji izborne nastave iz mikrobiologije vezani su uz razne teme iz područja Biosigurnosti i biozaštite. Sami osmišljavamo projekte kojima ćemo najbolje prikazati i objasniti zadane teme. Druga je tema bila  „Zarazne bolesti i njihovi uzročnici“, a u ovome tekstu ćete moći saznati nešto više o toj temi i dobiti uvid u aktivnosti kojima smo se bavile.


[OPŠIRNIJE]1. Biosigurnost i biozaštita
Jasna Okopni / datum: 24. 11. 2021. 07:22

Nastavni sadržaj izborne nastave iz biologije bavi se projektima i temama iz područja biosigurnosti i biozaštite. Učenice koje pohađaju izbornu nastavu same osmišljavaju, provode i izrađuju projekte, a  prva im je tema „Biosigurnost i biozaštita” koju će vam predstaviti u tekstu koji slijedi.


[OPŠIRNIJE]Projekt Biosigurnost i biozaštita
Jasna Okopni / datum: 30. 9. 2021. 15:01

Pojavom pandemije SARSCoV-2, teme vezane uz biosigurnost i biozaštitu postaju središte interesa svih društvenih čimbenika u svijetu, a edukacija o biosigurnosti i biozaštiti nameće se kao prijeka potreba.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju