preskoči na sadržaj

Gimnazija Matija Mesić

Login
Upisi

Dragi osmaši, na linku u prilogu možete pogledati sve što vas zanima o nama i uvjeriti se da je naša gimnazija pravi izbor za vas.

Dobro nam došli!

https://www.srednja.hr/skole/gimnazija-matija-mesic-slavonski-brod/

E dnevnik

Zaštita privatnosti
Priloženi dokumenti:
Politika zastite privatnosti.pdf

2024./2025.
   Školski kurikulum i Godišnji plan i program
Otrovno pero

Pročitajte naš školski list u digitalnom obliku!

http://www.otrovnopero.com.hr/

S Facebooka
Tražilica
Škola pod povećalom
Kalendar
« Prosinac 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 10. 2012.

Ukupno: 858198
MATURANTI

Brošura „Državnom maturom“ do fakulteta - vodič za učenike završnih razreda četverogodišnje srednje škole!

 

Biosigurnost i biozaštita
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Epidemiološki – Vogralicov lanac
Autor: Ines Norac, 29. 3. 2023.

„Vogralicov lanac“ bila je naša treća tema o kojoj smo učili na izbornoj nastavi, a više o njoj možete pročitati u nastavku teksta.


Vogralicov lanac je slijed od 5 karika koje određuju uvjete za pojavu i širenje zaraznih bolesti; izvor zaraze, putovi prijenosa i širenja zaraze, ulazno mjesto zaraze, dostatna količina i virulencija uzročnika te dispozicija domaćina. Kako bi se spriječio prijenos zaraze s bolesne na zdravu osobu važno je bolesnu osobu izdvojiti i liječiti. Dezinfekcija i čišćenje bolesnikove okoline smanjuju mogućnost prijenosa zaraze. Putovi prijenosa i širenja mogu biti: osoba koja kiše ili kašlje, hrana, člankonošci, spolni odnos, zaražena krv. Kako bi se prekinula druga karika potrebno je održavati osobnu higijenu i higijenu okoline, provođenje DDD mjera i termička obrada hrane.  Korištenjem zaštitne maske može se spriječiti ulazak uzročnika bolesti preko sluznica dišnog sustava, termičkom obradom i čuvanjem namirnica u hladnjaku može se spriječiti kvarenje i trovanje hranom, dok se održavanjem higijene ruku smanjuje mogućnost ulaska patogena i pojava infekcija. Ukoliko se radi o bolestima s visokom smrtnošću cijepljenje je jedini način zaštite najosjetljivijih pripadnika populacije.
 
Ovu smo temu prikazali izrađujući plakate u digitalnom alatu Canva te fizičke plakate ručne izrade. Lanac se lako može prekinuti što sprijećava širenje zaraze i čuva zdravlje pacijenta
 
 




[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju